Doe in ieder geval één ding

In een recent gesprek met een arts in opleiding kwam er iets interessants naar voren. Hij vertelde dat het vroeger heel gebruikelijk was om mensen met een botbreuk zwaar in te gipsen. Afhankelijk van de breuk werd er vaak geopereerd. Daarna volgde een lange periode van rust. Tegenwoordig wordt er zo min mogelijk gegipst en opereren artsen alleen als het écht niet anders kan. Waarom? Omdat de lange periode van gips en dus rust altijd leidt tot afname van spieren. Dat heeft weer een verzwakkend effect op het bot dat juist sterker moet worden. Die gips en rust behandeling is dus uiteindelijk contraproductief.

Hij vertelde verder dat alles binnen zijn opleiding er op wijst dat beweging en sterke spieren het allerbelangrijkste zijn voor behoud van een goede gezondheid. En vooral voor herstel van ziekte of letstel.

Toch denken nog veel mensen dat bedrust of op z’n minst rustig aan doen dé manier is om te herstellen. En rust houden heeft natuurlijk een functie. Maar bewegen heeft een minstens zo belangrijke functie. Inmiddels zijn er talloze onderzoeken die aantonen dat krachttraining een gunstig effect heeft op het herstel van kankerpatiënten. Ook tijdens chemo behandelingen. Er zijn ook talloze onderzoeken die aantonen dat krachttraining een goed effect heeft op depressie. En op mensen die herstellen van PTSD na emotioneel trauma. Of van een burn-out. En als je verder gezond bent maar je hebt een voorjaarsdipje, stressdipje, grieperig dipje, moeheidsdipje, hoofdpijndipje of wat voor dipje dan ook? Doe dan in ieder geval één ding: je fit20 training!