Zweten of weten?

‘Als je niet zweet dan gebeurt er toch niks?’ horen we nog wel eens over fit20. Waarom zou zweten een teken zijn dat je fitter wordt? Of zelfs iets zeggen over je inspanning? Niemand weet dat eigenlijk. Het is meer een soort gevoel. Zweten is een soort symbool geworden van afzien en je best doen. En dat zou automatisch leiden tot…wat eigenlijk? Sterkere benen? Betere bloedsuikerregulatie? Sterkere botten? Verbetering van de bloeddruk? Nee dus. Zweten leidt nergens automatisch naar toe. Behalve dan een goed gevoel, het gevoel dat je iets gedaan hebt. Dat is prima natuurlijk. Maar dat goede gevoel is niet hetzelfde als weten dat je inspanning je sterker maakt en allerlei belangrijke gezondheidseffecten heeft.

Zweten zorgt dat je lichaamstemperatuur op peil blijft. Niets meer en niets minder. Omdat in de fit20 studio de temperatuur bewust aan de lage kant wordt gehouden blijft je lichaamstemperatuur op peil. Zweten is dus niet nodig. Omkleden dus ook niet.

Wat gebeurt er dan tijdens de fit20 training? Heel erg veel!

Alle spiervezeltypen worden getraind en dat geeft je lichaam een enorme stimulans om sterker te worden. Je spieren ‘praten’ dan door middel van myokines. Myokines geven de boodschap af dat je vetstofwisseling moet verbeteren, je botten sterker moeten worden, je cardiovasculaire conditie en je bloedsuikerregulatie moeten verbeteren. De ‘hersen’ myokine BDNF zorgt dat er nieuwe hersencellen aangemaakt worden zodat je cognitieve vermogen op peil blijft. Er gaat een sein dat de energieproductie in de cellen omhoog moet zodat je structureel meer energie krijgt. Alles moet beter en gaat beter. Je wordt sterker, fitter, gelukkiger en gezonder. Zonder je in het zweet te werken.